De unieke voordelen van een BEN-Woning

Waarschijnlijk heeft u wel al eens horen praten over een BEN-woning. Maar wat is een BEN-woning nu eigenlijk precies en wat zijn de voordelen van een BEN-woning voor u? U leest het allemaal in dit artikel.

Wat is een BEN-woning?

 

BEN is de afkorting van bijna energieneutraal wonen. Alle woningen die vanaf het jaar 2021 gezet worden, moeten volgens het BEN-systeem gezet worden. Een BEN-woning is een woning die zeer weinig energie aanwendt voor ventilatie, verwarming, verkoeling en warm water. De weinige energie die vereist is voor de behoeften van de bewoners wordt uit duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen gehaald.

Een BEN-woning moet aan verschillende eisen voldoen. De woning moet minstens 15 kWh/m2 duurzame energie opwekken via een warmtepompboiler, zonneboiler of m.b.v. zonnepanelen. Verder moeten de verschillende onderdelen van de woning, zoals de daken, de vloeren en het raam- en deurwerk over een uitstekende thermische isolatie beschikken en mag de woning een E-peil (energieprestatie) van maximaal 30 en een K-peil (globale warmte-isolatie) van maximaal 40 hebben.

 

De voordelen van een BEN-woning op een rijtje

 

Optimaal wooncomfort

In een perfect geïsoleerde woning wordt het warmteverlies tot een minimum beperkt. Hierdoor geniet u steeds van de gewenste temperatuur binnen en krijgt u zelden of nooit met tocht in huis te maken.

Woningwaarde stijgt

In deze moderne tijden draait het allemaal om duurzaam wonen. Vooral de stijgende energieprijzen leiden ertoe dat verwarmen en/of verkoelen d.m.v. hernieuwbare energiebronnen steeds populairder wordt. Een BEN-woning is conform de nieuwe regelgeving die in 2021 van start is gegaan en behoudt zijn marktwaarde.

Milieuvriendelijk wonen

Wonen in een BEN-woning betekent milieuvriendelijk wonen. Een BEN-woning heeft tenslotte een zeer lage CO2-uitstoot.

Goedkoper dan u denkt

Hoewel een warmtepomp of een aantal zonnepanelen op het eerste gezicht erg duur lijken, is dat daarom niet altijd zo. Mensen die duurzaam bouwen, komen in bijna alle gevallen in aanmerking voor subsidies en genieten korting op de onroerende voorheffing.

Verlaagde energiefactuur

Niet enkel voor het milieu en voor de marktwaarde van uw woning, maar ook voor uw portemonnee is een BEN-woning een goed idee. Het beetje energie dat er nodig is om uw woning te verwarmen/verkoelen en om warm water te produceren, is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen. En dat merkt u duidelijk terug aan uw fel verlaagde energierekening.

Wenst u meer informatie over het bouwen van een BEN-woning? Neem contact op met ons!

 
 

Vorige
Vorige

Hoe kies je de juiste aannemer voor een nieuwbouw project