Je huis slopen en een nieuwbouw plaatsen kan voordeliger zijn dan renoveren

Verlaagd 6% btw-tarief voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024

Sommige gebouwen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. Maar wat maakt het slopen en heropbouwen van een woning financieel aantrekkelijk? Zeker nu met de nieuwe regelgeving voor sloop en nieuwbouw vanaf 2024 dat een btw-verlaging van 21 naar 6% kan opleveren.

Financiële afweging tussen renoveren en slopen

Het maken van de juiste financiële afweging tussen renoveren of slopen en heropbouwen is belangrijker dan ooit. Voordat je aan renovatiewerken begint, is het raadzaam om te overwegen of sloop en heropbouw geen betere optie is. Vooral de basisstructuur van het gebouw is bepalend. Bij stabiliteits- of vochtproblemen kost renoveren vaak veel meer dan slopen en heropbouwen. Denk ook aan de verkoopwaarde die je achteraf creëert: als de bouwgrond meer waard is dan de woning zelf, is sloop en heropbouw vaak interessanter.

Een voordeel van sloop met heropbouw is dat een bijna-energieneutrale woning de norm is. Dit kan resulteren in lagere energiekosten en een hogere verkoopwaarde bij doorverkoop. Hoewel een huis renoveren vaak initieel minder kost, zal een gerenoveerd huis nooit dezelfde energetische score halen als een heropgebouwd exemplaar en zal de waarde van de woning uiteindelijk ook lager liggen.

Wanneer betaal je slechts verlaagd btw-tarief 6% bij sloop en nieuwbouw?

Als je plannen hebt om een woning (geheel of gedeeltelijk) af te breken en te vervangen door een nieuwe woning op maat van je eigen wensen en volgens de huidige isolatie- en energienormen, kom je misschien wel in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%.

Vanaf 1 januari 2024 blijft het verlaagde btw-tarief van 6% behouden voor onbepaalde tijd, voor projecten van bouwheren-natuurlijke personen. Het moet gaan om woningen:

  • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn

  • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.

Als je niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief, dan kan je onder bepaalde voorwaarden een sloop- en heropbouwpremie van de Vlaamse overheid aanvragen. De premie wordt enkel toegekend voor de gecombineerde aanvraag van de sloop- en herbouwvergunning. De sloop-en heropbouwpremie bedraagt € 10.000 per bouwproject. Wie in aanmerking komt, moet de premie online aanvragen binnen de drie maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor sloop en heropbouw.

Maar de federale btw-korting kan je niet combineren met de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. Geniet je dus van 6% btw op sloop en heropbouw, dan kan je de sloop-en heropbouwpremie niet aanvragen.

Sloop- en heropbouw in 2024

Het slopen en heropbouwen van een woning kan financieel voordeliger zijn dan renoveren, vooral met de beschikbaarheid van de sloop- en heropbouwpremie of het verlaagde btw-tarief van 6%. Het is belangrijk om een grondige afweging te maken tussen renovatie en sloop en heropbouw, rekening houdend met de kosten, energie-efficiëntie en verkoopwaarde op lange termijn. Raadpleeg bij twijfel altijd een professional in de bouwsector voor advies op maat.

Volgende
Volgende

Hoe kies je de juiste gevelsteen voor jouw nieuwbouw woning?