Hoe kies je de juiste gevelsteen voor jouw nieuwbouw woning?

Een mooie gevel is het visitekaartje van een huis. De gevelafwerking bepaalt, naast de architectuur, de uiteindelijke uitstraling van je nieuwe woning. Om je huis zijn definitieve uitstraling te geven, kunt u het beste zorgvuldig te werk gaan. De materiaalkeuze, de stijl en het onderhoudsniveau van de gevel kunnen je huis maken of breken. Elke bouwstijl heeft typische kenmerken die je met de keuze van de juiste gevelsteen kan benadrukken. Ga je voor een moderne, rustieke of traditionele nieuwbouw woning?

Het is belangrijk om alle aspecten van het ontwerp in overweging te nemen, inclusief stijl en budget. Hoe kies je de gevel die het beste bij jouw nieuwbouw project past? Wij, Bouwwerken Van Dijck, helpen u graag op weg!

 

Welke gevelsteen kiezen?

De gevelsteen is een duurzame investering bij een nieuwbouw project. De baksteen is één van de oudste bouwmaterialen en wordt gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Tegenwoordig heb je meer mogelijkheden dan ooit in de keuze van baksteen voor je droomwoning.

De kleur van gevelstenen

Bakstenen komen in meer dan 800 verschillende kleuren voor. De kleur van bakstenen is afhankelijk van diverse factoren: het gebruikte kleimengsel en zandsoorten, maar ook het bakproces.

De kleur van de gekozen gevelsteen bepaalt mee de look van de woning. Voor landelijke woningen gebruikt men vaak ouderwetse rode bakstenen en voor een meer moderne look kiest men sneller een eenkleurige, gladde gevelsteen.

Kosten van een gevelsteen

Gevelstenen komen dus in verschillende kleuren, texturen en maten voor. De keuze hierin bepaalt ook de prijsklasse van de stenen. Zo zijn specifieke, specialere kleuren, zoals grijstinten kostbaarder omdat deze een speciaal verwerkingsproces nodig hebben. Rode en gele stenen bestaan uit kleuren die in de natuur terug te vinden zijn, dit maakt deze bakstenen voordeliger.

Textuur en formaat van gevelstenen

Niet alleen de kleur van de baksteen bepaalt het uitzicht van je woning, maar ook de textuur en formaat geeft je woning een specifieke look.

De manier waarmee de gevelsteen wordt verwerkt, bepaalt de textuur van de baksteen en dus het uitzicht van de gevel. Er zijn verschillende soorten texturen die we onderscheiden: wasserstrich (licht gestructureerde textuur), handvorm (generfde structuur), strengpers (gladde, hoekige steen) en verouderde stenen.

Bijvoorbeeld: Bij een modernere nieuwbouw kiest men snel voor strengpers textuur. Bij een tijdloze, landelijke nieuwbouw gevel kiest men vaker voor handvormstenen.

Ook het formaat is bepalend voor de look van de gevel. Lange, smalle gevelstenen zorgen voor een meer moderne en strakke uitstraling. Kleinere formaten dan weer voor een meer klassieke gevellook.

 

Voegwerken voor uw gevel

De juiste voeg kiezen is even belangrijk voor de look van de gevel als de juiste gevelsteen kiezen. De gevel bestaat uit zo’n 10 tot 20% uit voegoppervlakte. Het is dus zeker niet onbelangrijk om ook stil te staan bij de kleur en type van het voegwerk.

Zo zorgt een lichte voeg voor een lichtere en frisse gevel. Een donkere voeg voor een strakkere en warmere look. En een voeg in dezelfde kleur als de gekozen baksteen geeft u de indruk van een voegloos effect of meer effen gevel.

Traditionele voegen (circa 12mm) zorgen voor een klassiek en rustiek effect en hebben zo vaak voorkeur bij een landelijke moderne nieuwbouw. Maar bij een hedendaagse moderne nieuwbouw opteert men sneller voor een voegloze gevel.

 

Als laatste bepaalt ook de manier waarop de gevelsteen wordt gemetseld de uitstraling van je gevel. Hierbij spreken we over het metselverband, dit is de manier waarop de bakstenen op elkaar worden gestapeld. Een paar voorbeelden zijn hafsteenverband, wildverband, blokverband, kruisverband.

In de meeste Belgische woningen ziet men het halfsteenverband terug, dit is de meest klassieke vorm. Terwijl nu bij moderne nieuwbouw woningen meer en meer wordt gekozen voor een wildverband.

 

Metselverbanden bij nieuwbouw

 

Maar hoe kies je nu de gevelsteen naar wens in praktijk? Vertrouw op de vakkennis van Bouwwerken Van Dijck en bespreek samen met een architect welke gevelsteen het beste past bij jouw droomwoning. Zo ben je zeker dat de gevelafwerking volledig naar wens is met uitstekende kwaliteit.

Bent u op zoek naar een ervaren aannemer voor uw nieuwbouw project in de ruime regio Heist-Op-Den-Berg (Berlaar, Begijnendijk, Bonheiden, Herselt, Hulshout, Keerbergen, Lier, Nijlen, Putte, Tremelo, Westerlo). Dan helpt Bouwwerken Van Dijck u graag verder.

Vorige
Vorige

Je huis slopen en een nieuwbouw plaatsen kan voordeliger zijn dan renoveren

Volgende
Volgende

Hoe kies je de juiste aannemer voor een nieuwbouw project